skipToContent

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ PRODEXPO 2013

Εισήγηση στην Prodexpo 2013 του Γρηγόρη Δούνη, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΤΑΔ ΑΕ

Ο ρόλος της ΕΤΑΔ στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Ένα χρόνο μετά από την προηγούμενη συνάντησή μας, η ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με ιδιωτικές επενδύσεις εξακολουθεί να είναι από τα σημαντικότερα θέματα της εθνικής ατζέντας και όχι μόνο. Δεν είναι μόνο πιεστική υποχρέωση απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας. Ανεξάρτητα από τον κουμπαρά, στον οποίο πηγαίνει το έσοδο, η ορθή διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι εθνική ανάγκη.

Πιστεύω ότι πλέον έχουν μπει τα θεμέλια για να προχωρήσουμε στην τελική ευθεία, που είναι η δημιουργία μιας γρήγορης και αποτελεσματικής γραμμής αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Πέρυσι, στο ίδιο συνέδριο, μίλησα για τον καταστατικό ρόλο της ΕΤΑΔ και για τη συσσωρευμένη από τις τρεις συγχωνευθείσες εταιρίες εμπειρία και τεχνογνωσία της, για το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται και τα προβλήματά του, καθώς και για τα σχέδια της ΕΤΑΔ για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και για τη διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας με σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους.

Σήμερα θα μιλήσω για τα βήματα που έκανε η ΕΤΑΔ αυτόν τον τελευταίο χρόνο, σε σχέση με τις περσινές μας εξαγγελίες, αλλά και για αυτά που σχεδιάζουμε για το άμεσο μέλλον.

Πέρυσι στο συνέδριό σας, για πρώτη φορά ανακοίνωσα ότι προχωρούσαμε στην ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικών διαγωνισμών, ενόψει της ανάγκης για ευρύτερη προβολή των προς αξιοποίηση ακινήτων και για διεύρυνση της συμμετοχής, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και των συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και βεβαίως τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Ελληνικό Δημόσιο.

Το e-publicrealestate.gr λοιπόν λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς 5 ακίνητα, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, με συνολικό έσοδο για το ελληνικό Δημόσιο περίπου 11εκ.€. Η ολοκλήρωση αυτών των πωλήσεων με ιδιαίτερα ικανοποιητικά τιμήματα για τα δεδομένα της αγοράς και, σε πολλές περιπτώσεις, σημαντικά πάνω από την τιμή εκκίνησης, αποτελεί απόδειξη ότι πρόκειται για μια απλή, αξιόπιστη, διαφανή και ταχύτατη διαδικασία με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 20 ακόμη ακίνητα θα αξιοποιηθούν μέσα από την πλατφόρμα έως το τέλος του έτους για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς η ΕΤΑΔ έχει αναλάβει πλήρη ρόλο συμβούλου αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ. Προτείνει ακίνητα και συμμετέχει στην τελική επιλογή, κάνει τους τεχνικούς και νομικούς ελέγχους, το μάρκετινγκ, ωριμάζει και προετοιμάζει τα ακίνητα και βέβαια διεξάγει την ηλεκτρονική διαδικασία, υποστηρίζοντας το ΤΑΙΠΕΔ ως σύμβουλος μέχρι και την υπογραφή των συμβολαίων.

Μια άλλη καινοτομία που ανακοινώσαμε πέρυσι και ήδη υλοποιήσαμε είναι η αξιοποίηση του δικτύου μεσιτών ακινήτων. Για πρώτη φορά στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, η ΕΤΑΔ απηύθυνε Επιστολή Συνεργασίας /Ανοικτή μη αποκλειστική Εντολή Ανάθεσης προς όλους τους νόμιμους κτηματομεσίτες, στους οποίους παρέχει οικονομικό κίνητρο (ποσοστό από τη δική της προμήθεια, ως συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ), εφόσον προωθήσουν τα ακίνητα και πλειοδοτήσουν για λογαριασμό πελατών τους στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Ήδη ανάμεσα στους ολοκληρωμένους διαγωνισμούς που προανέφερα υπήρχε και η πρώτη τέτοια συνεργασία με μεσίτη στην πράξη.

Με τη συνεργασία με τους κτηματομεσίτες, σε συνδυασμό με τον ιστότοπο ηλεκτρονικών διαγωνισμών αλλά και την πρόταση -που ήδη υιοθετήθηκε και από το ΤΑΙΠΕΔ- της τμηματικής καταβολής του τιμήματος για την αγορά των ακινήτων (δηλαδή της έμμεσης χρηματοδότησης) η ΕΤΑΔ συμβάλλει στην αναζωογόνηση της ταλαιπωρημένης ελληνικής κτηματαγοράς με ποικίλους τρόπους.

Παράλληλα με τα παραπάνω προχωρήσαμε στην εσωτερική αναδιοργάνωση της ΕΤΑΔ, καταρτίσαμε νέο Καταστατικό, Κανονισμούς, Οργανωτική Δομή, αναλυτικές διαδικασίες, έτσι ώστε η ΕΤΑΔ να λειτουργεί σύγχρονα και αποτελεσματικά.

Ήδη, από τις αρχές του 2013 μέχρι σήμερα, έχουμε αναλάβει και προχωρήσει ενέργειες ωρίμανσης για 60 προς αξιοποίηση ακίνητα για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ (ως σύμβουλοι), ενώ παράλληλα προχωρούμε σε διαδικασίες αξιοποίησης ακινήτων απευθείας από την ΕΤΑΔ:
  • ολοκληρώσαμε τους διαγωνισμούς της Μαρίνας Βουλιαγμένης και του κτήματος Σκοτίνας με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων,
  • προκηρύξαμε διαγωνισμούς, που άλλοι ολοκληρώθηκαν και άλλοι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για ακίνητα όπως το εστιατόριο & αναψυκτήριο Ξενία Επιδαύρου, το τουριστικό περίπτερο Αρβανιτιάς Ναυπλίου, το πάρκινγκ Πλατείας Πρωτομαγιάς,
  • διενεργήσαμε σειρά διαδικασιών εποχικών μισθώσεων σε πολλά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κυρίως παλαιούς αιγιαλούς,
  • προκηρύσσουμε μέσα στο επόμενο δίμηνο διαγωνισμούς αξιοποίησης για την Ακτή Βουλιαγμένης, το Ξενία και την Ιαματική Πηγή Κύθνου, το Ξενία Χίου και το υπόγειο πάρκινγκ Ζαλοκώστα & Κριεζώτου και, άμεσα, τον διαγωνισμό για τα επισιτιστικά τμήματα του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
Ο ρόλος της ΕΤΑΔ όμως ήρθε να γίνει ακόμα πιο ουσιαστικός, τολμώ να πω και πιο «βαρύς» με το Επικαιροποιημένο από Μάιο 2013 «Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής», που προβλέπει αφενός τη μετάβαση της διαχείρισης του συνόλου της Δημόσιας ακίνητης περιουσίας στην ΕΤΑΔ και αφετέρου την εκπόνηση ενός σχεδίου για τη γρήγορη προετοιμασία των δημοσίων ακινήτων για αξιοποίηση και την εκ νέου αναδιοργάνωση της ΕΤΑΔ για τη βελτίωση της ικανότητας και αποτελεσματικότητάς της για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Δεν θα σας κουράσω με τα προβλήματα της Δημόσιας Περιουσίας, που επί χρόνια δεν επιτρέπουν την αξιοποίησή της, όπως η έλλειψη πραγματικής εικόνας, η έλλειψη εθνικού κτηματολογίου, δασικών χαρτών, χαρακτηρισμού αιγιαλού, καταπατήσεων κ.λπ. και που οδήγησαν σε αυτή την ανάγκη. Θα πω μόνο ότι, στο πιο πάνω πλαίσιο η ΕΤΑΔ ήδη έχει αναθέσει σε Σύμβουλο, μέσω διαγωνισμού, την εκπόνηση του «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 2014-2021 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ».

Στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο και υλοποιήσιμο σχέδιο ωρίμανσης/προετοιμασίας των ακινήτων, που θα βασίζεται στην πραγματική και νομική τους κατάσταση και θα παράγει συνεχώς έτοιμα προς αξιοποίηση ακίνητα, μια «γραμμή παραγωγής» που θα προστατεύει, θα ωριμάζει και θα αξιοποιεί όλα τα δημόσια ακίνητα, προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό το σχέδιο θα το έχουμε στα χέρια μας μέσα σε 3 μήνες από σήμερα.

Σας ευχαριστώ,

Γρηγόρης Δούνης
Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ)